Erikoiskahvien ihmeellinen maailma

Erikoiskahvit tulivat Suomeen 1990-luvun aikana. Osansa asiaan saattoi olla Frendit ja Frasier -televisiosarjoilla, joissa vietettiin paljon aikaa kahviloissa. Siihen asti suomalaisille kahvi oli ollut lähinnä tavallista suodatinkahvia.

Miten erikoiskahvi sitten eroaa tavallisesta kahvista? Suomalaisille tuttu oli jo 1960-70 -luvuilla Nescafén pikakahvi. Siihen verrattuna kahvinkeittimellä keitetty kahvi oli kuitenkin luksusta. Jo 1980-luvulla Suomessa yleistyi Moccamaster -kahvinkeitin, jolla mainostettiin tulevan tavallista parempaa kahvia. Varsinainen erikoiskahvi kuitenkin vaatii vielä laadukkaammat valmistusolosuhteet ja raaka-aineet.

Erikoiskahvin määritellään olevan ammattitaidolla valmistettua yksilöllistä kahvijuomaa, joka erottuu nk. bulkkikahvista laadullaan, tuoksullaan ja erityisyydellään. Kahvi valmistetaan korkealaatuisista pavuista, jotka on paahdettu, varastoitu ja valmistettu laadukkaasti esimerkiksi jauhamalla ne suoraan ennen keittämistä. Myös kahvin alkuperällä on väliä. Parhaimmat kahvilajit ovat peräisin nimetyiltä seuduilta. Nk. Reilun kaupan kahvin papuja viljellessä on pidetty huoli siitä, että viljelijää ei riistetä vaan hän saa hänelle kuuluvan osan papujen myynnistä.

Monen erikoiskahvin pohjalla on espressokahvi. Kahvi siis valmistetaan espressokoneella, johon kahvijauhe laitetaan suoraan papumyllystä. Oikeaoppisessa papumyllyssä on levyterät tai kartioterät, joilla pavut hienonnetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Espresson valmistaminen aloitetaan aina vasta juuri ennen tarjoiluhetkeä. Tarvittava määrä papuja jauhetaan oikeanlaisessa myllyssä. Jauhe annostellaan kuumaan suodatinkahvaan, kahvikakku tampataan kovaksi ja huolehditaan, että kakun pinta pysyy tasaisena ja kahvi pääsee valumaan reunoilta alas. Lopuksi kahvi suodatetaan, kuppi laitetaan kahvan alle ja kahvi nautitaan välittömästi.

Erilaisia espressoja ovat mm. Doppio eli tuplaespresso, Ristretto eli espresso jossa on tavallista pienempi vesimäärä, Americano eli amerikkalaisittain valmistettu espresso, Corretto eli espresso johon on lisätty alkoholia, Espresso con Panna eli espresso, jonka päälle on kaadettu löysää kermavaahtoa, Macchiato eli espresso jossa on hieman maitoa.

Cappucinossa on kolmas osa espressoa, kolmas osa höyrytettyä maitoa ja kolmas osa maitovaahtoa. Huomattavaa on, että maitovaahdon oikea tarjoilulämpötila on 65 C. Caffé Lattessa taas maitoa on enemmän ja espressoa pohjalla vain nimeksi.

Nykyään erikoiskahveja saa Suomessa melkein joka kahvilassa. Alkaakin olla harvinaisempaa nähdä tavallista kahvia tarjolla kuin lattekahvia tai cappucinoa. Kaupunkikulttuurissa erikoiskahvit ja nykyään myös harvinaiset teet ovat olennainen osa eri kuppiloiden valikoimia. Samoin erilaiset voileivät ja salaatit ovat yleistyneet kaupungilla päivänsä viettävän henkilön kahvilaostoksina.