Etätyötä kaupungilla

Vielä 20-30 vuotta sitten työnteko oli tiukasti rajattu työpaikalle. Toimistolle, työpaikalle tai tehtaalle tultiin ennaltasovittuna aikana. Monissa paikoissa leimattiin jopa kellokortti, jolla todistettiin, että työpaikalla on tullut vietettyä sovittu määrä tunteja. Tiukka työpaikkasidonnaisuus oli ymmärrettävää, sillä työvälineet olivat yksinomaan työpaikalla. Pelkästään lankapuhelimen päivystäminen saattoi monella olla tärkeä osa työnkuvaa. Varhaiset tietokoneet olivat niin isoja, että niitä käytettiin vain oman työpöydän ääressä. Monistuskoneet ja faksit olivat tärkeä osa työtä. Palaverit pidettiin työpaikan neuvotteluhuoneissa.

Kun matkapuhelimet ilmaantuivat katukuvaan 1980-luvulla, ne olivat aluksi isoja autopuhelimia. Ne olivat sidoksissa akkuun, joka painoi useampia kiloja. 1990-luvulla puhelinmallit kuitenkin tulivat yhä kevyemmiksi ja pian niitä alettiinkin kutsua kännyköiksi; olivathan ne kätevästi käden ulottuvilla koko ajan.

Kännykät vapauttivat työnteon mallia jo selvästi, mutta suuri muutos tuli vasta kannettavien tietokoneiden ja etenkin internetin mukana. Kun kaikki maailman tieto alkoi olla helposti saatavilla netin kautta, melkein mitä tahansa työtä saattoi tehdä muuallakin kuin oman työpöydän äärellä. Tietojärjestelmiin pääsee netin kautta vaikka kotoa käsin – tai kahvilasta. Kun samaan aikaan erilaiset projektityöt, pätkätyöt ym. epätyypilliset työsuhteet yleistyivät, monelle ihmiselle kahviloista saattoi tulla paikka, missä tehdään työtä. Kotiin jääminen voi tuntua liian passiiviselta ja epäsosiaaliselta. Kahvilassa on kosketuksissa ihmisiin vaikka tekisikin keskittyneesti työtä tietokoneellaan.

Etätyötä tekee nykyään joka kolmas suomalainen. Sama trendi näkyy myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Englannissa kahviloita, joissa tehdään paljon toimistotyötä, kutsutaan “coffice” -nimellä. Etenkin koulutetut kaupunkilaiset naiset ovat heitä, joita eniten löytää tekemästä työtä kaupungin kahviloista. Monella on töiden ohessa myös opiskelutöitä, joita töiden tapaan on helppo tehdä myös kaupungilta käsin. Samoin tapaamiset hoituvat kätevästi kahvilapöydän äärellä.

Laajakaistan saatavuus on monelle netin kautta työskentelevälle tärkeä asia. Samoin riittävän nopea laajakaistayhteys. Tarpeeksi paljon pieniä pöytäpaikkoja on myös olennainen asia sen kannalta, että yksin työskenteleviä kahvila-asiakkaita mahtuisi kahvilaan tarpeeksi. Kahvilanpitäjät ovat joskus suhtautuneet kahvilaa toimistonaan pitäviin asiakkaisiin vähän nuivasti ja osa on lounasaikaan kieltänytkin läppäreiden käyttämisen tiloissaan. Pääosin kahvilat ovat kuitenkin tyytyväisiä uuteen asiakaskuntaan; monta erikoiskahvia ehtii kulua työpäivän aikana myös kahvilassa.