Kaupunkilaista elämää

“Kaupungin valot” eli “City Lights” on vanha Charlie Chaplinin elokuva. 1900-luvun alussa, jolloin elokuva tuli katsojien iloksi, kaupungeista oli alkanut tulla keskuksia elävälle elämälle ja paikkoja missä voi menestyä. Isot maailman kaupungit, jotka vielä 1700-luvulla olivat olleet epäsiistejä ja ylikansoitettuja, alkoivat olla infrastruktuuriltaan parempia. Viemäröinti oli saatu kuntoon, ihmisten asumisolosuhteet olivat tulossa miellyttävämmiksi, asemakaavoja luotiin. Samoin vesijohdot ja valaistus alkoivat olla osa normaalia kaupunkielämää. Tämä kaikki helpotti elämistä. Nykyaikainen kaupunkikulttuuri alkoi muodostua.

Maalla asuvat ihmiset haaveilivat kaupunkiin pääsystä. Monelle maalla kasvaneelle kaupunki edusti kaukaista unelmaa. Maaseudulla yksilö oli elänyt tiukasti osana yhteisöä. Kaikki tunsivat kaikki, yksilöllisyyttä ei juuri tunnistettu. Ihmisiä tulkittiin sen perusteella, millaisista perheistä he tulivat. Työ oli hyvin raskasta ja elannon saanti raskasta. Monessa perheessä oli paljon lapsia, joka teki sen, että ainakin osan perheen lapsista piti lähteä muualle etsimään toimeentuloa.

Kaupungit tarjosivat työtä maaseudulta pakenevalle väestölle. Teollistumisen seurauksena työväkeä tarvittiin. Verrattuna maaseudun elämään, missä työtä tehtiin auringon liikkeiden mukaan eli herättiin varhain kun aurinko nousi ja mentiin nukkumaan kun aurinko laski, elämä kaupungeissa tahdittui eri tavalla. Tehtaissa työtä tehtiin usein eri vuoroissa. Palvelut olivat auki myöhään yöllä, silloin kun asiakkaat niitä tarvitsivat.

Myös vapaa-aika nousi uuteen arvoon. Kun ihmiset olivat viettäneet pitkät päivät yksitoikkoisissa töissä ahertamassa, halu päästä ulos nauttimaan elämästä nousi uudeksi motivaation lähteeksi. Tätä varten alkoi kehittyä vaudeville – ja varietee-kulttuuri erilaisine esityksineen, vedonlyöntinyrkkeily, elokuvat, baarit, huvipuistot, teatterit ja konserttitilaisuudet. Erilaisia yhdistyksiä perustettiin 1890-luvulla Suomessakin. Yhdistykset kokoontuivat usein julkisissa tiloissa. Uskonnollisen moraalin siteet alkoivat löystyä ja myös naiset saivat liikkua kaupungilla omin päin. Kaiken tämän seurauksena kehittyi vähitellen nykyinen kaupunkikulttuuri, jota ihmiset kuluttavat tänäkin päivänä. Näillä sivuilla voi perehtyä kaupungin houkutuksiin ennen ja nyt ja etsiä kiinnostavaa tekemistä arjen piristykseksi.