Tiskijukista DJ-kulttuuriin.

Suomessa on varsin omintakeinen sana dj:lle: tiskijukka. Englannin sana “disc jockey” ei oikein istunut suomalaisiin suihin. Legendan mukaan (lähteenä Helsingin Sanomat) sanan isä on Dj Takkuna tunnettu Pekka Kotilainen. Hän on ensimmäinen, joka otti tiskijukka -nimityksen käyttöön.

Dj:t tulivat Suomeen vasta diskojen myötä. Eli ensin tulivat diskot, sitten tiskijukat. Vaikka ensimmäiset diskot avattiin Suomeenkin jo 1960-luvun loppupuolella, varsinaiset ne alkoivat yleistyä vasta 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa John Travoltan diskoelokuvien kuten Saturday Night Feverin myötä.

Diskojen historia oli alkanut jo 1930-luvulla Pariisissa, jossa niissä soitettiin mitä tahansa musiikkia, minkä tahtiin pystyi tanssimaan. Amerikassa Motown -tyylinen diskomusiikki tuli suosituksi jo 1960-luvulla ja siellä avattiin 1970-luvulla kuuluisia diskoja kuten vaikka kuuluisa Studio 54, jossa esiintyivät mm. Michael Jackson, Gloria Gaynor ja Tina Turner.

Tiskijukat olivat kuvassa jo ennen varsinaista diskovaihetta; värikkäästi pukeutuneet disc jockeyt viihdyttivät yleisöä koomisilla jutuilla ja erilaisilla kilpailuilla. Diskomusiikki kehittyi soulin ja funkin pohjalta vähitellen omaksi lajityypikseen. Pian oli nähtävissä myös jako erilaisiin tyylisuuntiin. Amerikkalaista tyylisuuntaa edusti esim. Diana Ross, eurooppalaista espanjalainen Baccaran tyttöduo.

Diskon pohjalta kehittyivät uudet musiikkityylilajit kuten rap-musiikki, hip hop, tekno- ja house-musiikki. Tärkeä osa musiikkityylien synnyssä oli juuri Dj:llä, joka “sämpläämällä” ja “krätsäämällä” loi uusia soundeja.

Dj toimii käyttämällä kahta levysoitinta ja mikseriä. Vaikka perinteiset lp-levyt on useaan otteeseen julistettu kuolleeksi musiikinjakeluformaatiksi, Dj:t ovat niitä käyttäneet kaikkina vuosikymmeninä. Nykyään tietokoneen kautta voi tietysti soittaa musiikkia vaikka millä tyylilajilla ja jäljitellen alkuperäisiä miksereitä, mutta moni Dj on sitä mieltä, että alkuperäisen vinyylin soundia ei voita mikään.

Osaava Dj pystyy vaihtamaan levyä lennossa kahden soittimen välillä siten, että kappaleet säädetään soimaan samalle nopeudelle. Vanha kappale häivytetään pois ja uuden annetaan lähteä soimaan. On tärkeää, että Dj tuntee yleisönsä. Musiikkikappaleet valitaan sen mukaan, mitä yleisö tuntuu sinä hetkenä tarvitsevan. Monella Dj:llä on oma tyylinsä, joten palkkaamalla tietyn Dj:n tietää saavansa myös tietynlaista musiikkia. Tämä perustuu jo siihen, että Dj hankkii itse soittamansa levyt. Monella Dj:llä onkin melkoiset levyvarastot.

Nykyään on monia Dj:tä, joilla on huippupalkkiot. Perus-dj:täkin tarvitaan, sillä tanssinhaluisia ihmisiä löytyy yökerhoista, baareista ja klubeilta kaikkina vuosikymmeninä.